A Borsodwood Kft. anya vállalata a WIS Holding Zrt. adta meg az alapokat ahhoz, hogy egy európai viszonylatban középméretű, Magyarországon viszont nagynak számító flexibilis, lombos fa fűrészüzemet működtethessen. A 2014-ben felépült üzem több, mint 20.000 m2 –en terül el a miskolci Európa Center Üzleti és Logisztikai Parkban.
A fűrészüzemben elsősorban bükk- és tölgy rönk kerül feldolgozásra. Az alkalmazott technológia környezetbarátként jellemezhető, mely elsősorban abban mutatkozik meg, hogy a bekerülő anyag 100%-ban hasznosul, valamint minimalizált a fosszilis energiahordozók felhasználása. A fűrészüzemből az aprított tüzelőanyag egy 3 MW-os Binder típusú biomassza kazánban kerül elégetésre.

ÜZEM:
A 3000 m2 alapterületű fűrészüzemben a technológia kivitelezését a WDT osztrák cég végezte, az alapgépeket pedig a szakterület legtekintélyesebb német gyártója, az EWD szállította. A technológiához tartozik még az olasz Nardi által szállított szárítótelepek és gőzölő kamrák.
Üzemünk 6 db szárítókamrával rendelkezik, melynek összes kapacitása 700 m3 fűrészáru szárítására alkalmas. 2 db gőzölő kamránk együtt 130 m3 –es gőzölő kapacitású.
A fűrészüzem éves maximális fafeldolgozási kapacitása cca. 40.000 m3, amelyből évente több, mint 20.000 m3 fűrészáru keletkezik. A fűrészárut a lehető legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően készítjük elő a feldolgozásra. A bükk fűrészárut 24-36 órán át gőzöljük, majd rövid időn belül a szárító kamrában asztalos minőségre, tehát 8-10%-os nedvességtartalomra szárítjuk. A tölgy fűrészáru esetében nagyobb óvatossággal járunk el, ugyanis a szárító kamrába helyezés előtt néhány hetes „légszárítással” készítjük fel a fát a műszárításra.
Bár az üzem még szinte új, azonban az üzem vezetése a folyamatos fejlesztés követelményét is szem előtt tartja. A közeljövő fejlesztései a vágási technológia optimalizálását, a szárítási-gőzölési kapacitás bővítését, a fűrészáru magasabb szintű feldolgozását és a termékek pontosabb minőségi osztályozását célozzák.

Tovább lépés a Borsodwood Kft. weblapjára: www.borsodwood.com